We hebben onszelf eeuwenlang negatieve verhalen verteld en we geloofden erin en we leefden ernaar. Het is de hoogste tijd dat wij daarmee ophouden.

21-08-2019

Wij, Nederlanders, zijn van oorsprong een Calvinistisch volkje en dat drukt vandaag de dag nog steeds een zware stempel op heel veel mensen. Je zou het Karma kunnen noemen, hoewel dat weer niets met het calvinisme te maken heeft. Want waarom moeten we allemaal zoveel presteren, zijn we bang om te falen en trekken we ons zoveel aan van de oordelen van een ander?

Ik ben opgegroeid in een christelijk gezin, ging naar christelijke scholen. Vandaag de dag ben ik een heel spiritueel mens, maar sta ik toch heel anders tegenover die Calvinistische onderlaag..

Als gevoelig kind pikte ik vooral de negatieve lading eruit van schuld, schaamte, oordeel. Wanneer was je ooit goed genoeg? We moesten immers nederig zijn..... Niet dat mijn ouders mij niet goed genoeg vonden (ik heb hele lieve ouders). Maar ik nam het allemaal nogal zwaar op want zo voelde het ook.. De minste willen zijn, iets voor een ander over hebben, stond voor mij bijna synoniem met mijzelf wegcijferen en mezelf niet op de voorgrond mogen zetten. Iets voor een ander over hebben betekende mijn eigen behoeften niet belangrijk laten zijn. .

Schuld, schaamte, oordeel...... WEG met die erfenis van ons calvinistische verleden. We hebben onszelf eeuwenlang negatieve verhalen verteld en het is de hoogste tijd dat we daar mee ophouden. Met dat oordelen maken we het elkaar en onszelf zo onnodig moeilijk...

Shine your light. Want het is niet onze ontoereikendheid, maar onze kracht en ons licht waar we het meest bang voor zijn, zei Marianne Williamson al in een van haar mooie gedichten.

Want het geloof in onszelf kan bergen verzetten. Stel dat alles lukt, dat je veel meer kunt dan je ooit voor mogelijk had gehouden, dat angst geen grip meer op je heeft? Hoe zou dat je leven veranderen....

En stel dat falen niet bestaat, dat dit alleen maar feedback is op een poging die niet in één keer slaagde, dat je je helemaal nergens voor hoeft te schamen, dat alles goed is zoals het is. Dat het leven een proces is van vallen en opstaan en weer groeien als mens. En dat dat helemaal oké is, precies de bedoeling. En dat we dat onszelf en elkaar gunnen, zonder oordeel. Dan hoeft niemand zich meer beter voor te doen dan hij is.

Zit jij in de ratrace van het leven en heb je last van de angst om te falen, of niet goed genoeg te zijn? Ben je zo perfectionistisch of werk je zo hard dat je bang bent het niet meer vol te houden?  Je bent welkom bij mij om samen jouw overtuigingen tegen het licht te houden en je te ontdoen van die eeuwenoude ballast. Kijk op mijn website voor meer info..