Voor wanneer je als optimistische enthousiasteling jezelf voorbij loopt (met tips)

15-10-2018

Ik neem hier het voorbeeld van Marian (fictie-naam)

Marian heeft last van stress, ze is overbelast. Ze heeft veel verplichtingen en heeft het gevoel muurvast te zitten . Ze vindt het moeilijk om "nee" te zeggen. Ze voelt zich somber. Marian is normaal gesproken een rasechte optimist. Meestal is zij opgewekt en energiek. Ze vindt alles leuk en wil ook alles meemaken. Ze ziet overal kansen en is een snelle denker. Ze is altijd in de weer, ze heeft idee├źn genoeg, en het is niets voor haar om in de put te zitten. Ze merkt dat het steeds moeilijker voor haar wordt zich ergens toe te zetten en projecten af te maken.

Marian spreekt een coachtraject af en we gaan onderzoeken waar haar overbelasting vandaan komt en wat ze hieraan kan doen.

Marian ontdekt dat ze door haar enthousiasme meer belooft dan ze waar kan maken. Daarbij is ze ook nog snel afgeleid en snel verveeld. Door steeds van het een in het ander te gaan, staat ze helemaal niet stil bij zichzelf en hoe het echt met haar gaat. Ze wil niks missen en wil het leven voluit leven. Bij nare en verdrietige dingen staat ze liever niet te lang stil.

We zijn een paar maanden verder. In de afgelopen periode heeft Marian met vallen en opstaan geleerd niet overal "ja" op te zeggen en eerst goed na te denken wat ze ermee wil bereiken voordat ze zich ergens in stort. Ze is in gaan zien dat haar verlangen naar plezier een vlucht is om stil te staan bij moeilijkheden en verdriet. Ze accepteert hoe langer hoe meer dat ook lastige dingen bij het leven horen en gaat dit niet meer zo uit de weg. Door betere keuzes te maken ervaart ze meer rust, heeft ze meer diepgang in haar contacten en verbeteren haar relaties en haar prestaties op het werk. Ze ervaart ook meer voldoening in haar werk en geniet intenser van de dingen.

Marian ontdekte dat ze confrontaties liever uit de weg gaat, niet moeilijk wil doen en daardoor haar grenzen niet goed aangeeft. Ze is hier mee aan de slag gegaan. Marian is nog steeds een enthousiaste levensgenieter maar heeft geleerd prioriteiten te stellen, stil te staan bij haar gevoelens. Ze is beter in balans.

Vind je herkenning in het verhaal van Marian? Vier tips op een rijtje:

  • Voordat je ja zegt tegen een nieuwe afspraak in je agenda: sta eerst stil bij de vraag wat het doel is en wat het je brengt. En wat kost het je als je ja zegt...
  • Ga je voor kwaliteit of voor kwantiteit?
  • Loop je ergens voor weg? De angst mensen teleur te stellen bijvoorbeeld, of de angst voor leegte, verdrietige dingen..
  • Probeer bewust te leven in het hier en nu in plaats van altijd met plannen voor de toekomst bezig te zijn.

terug