Mijn baas wilde een gesprek met mij. Hypernerveus ging ik zijn kantoor in, mezelf afvragend wat ik niet goed gedaan had. Tot mijn verbazing werd mij een promotie aangeboden…

13-10-2018

Herken je dit? Je bent veel bezig met wat fout kan gaan en welke gevaren op de loer kunnen liggen. Je bent bedacht op alle risico's en valkuilen. Je bent geneigd te twijfelen aan je eigen kunnen en aan de oprechtheid van de ander. Je twijfelt of de ander het wel goed met je voor heeft, vooral als het een leidinggevende betreft, en je bent gericht op mogelijke dubbele boodschappen / agenda's. Door je angst voor wat er mis kan gaan zoek je veel bevestiging bij de mensen om je heen.

Hierdoor ben je elke dag met jezelf in gevecht. Je hebt het nodig gerust gesteld te worden en kunt bij stress situaties meer waarde hechten aan de mening van iemand anders dan dat je op je eigen oordeel en gevoel af durft te gaan. Omdat je overal op voorbereid wilt zijn, ben je enorm perfectionistisch. Soms wordt de onrust je teveel. Je slaapt slecht, krijgt last van lichamelijke klachten, je piekert, stagneert en doet niet wat je echt graag zou willen.

4 Tips om je hier in te ontwikkelen:

  • Check de realiteit. Is het waar wat je denkt? Zijn het feiten of fantasieĂ«n? Wat zou een goede vriend / vriendin je in deze situatie als advies geven?
  • Pas op dat je wantrouwen naar anderen geen grote vormen aan gaat nemen. Als je er bij voorbaat vanuit gaat dat iedereen het slecht met je voor heeft, benadeel je zowel jezelf als anderen.
  • Zorg dat je weet wat er van je verwacht wordt, zodat je niet gaat piekeren over onduidelijkheden. Vraag door als je iets niet weet.
  • Zoek steun van iemand die je vertrouwt. Het is enorm helpend om met iemand te kunnen praten over je angsten en te kunnen relativeren.

Het is ons vroeger helaas niet op school geleerd hoe we het beste met onze angsten en twijfels om kunnen gaan. Denk eens terug aan heel je leven en bedenk wat een hoop ellende je gespaard zou zijn gebleven wanneer jij een handleiding zou hebben gehad hoe je het beste met angsten en twijfels om had kunnen gaan. Als angst de motor is die je drijft, dan weerhoudt dat je om voluit te genieten van je succes of meer uit het leven te halen. 

www.gerdamunneke.nl