Ben je net gestart in een leidinggevende functie en zou je graag steviger in je schoenen willen staan?

26-06-2020

De baan die je zo graag wilde, is voor jou. Je hebt nu de kans om te laten zien wat je kunt en een mooie groei door te maken. Tegelijkertijd merk je ook dat je behoorlijk gespannen bent.

  • Je voelt een hoge druk om de verwachtingen waar te maken en wilt niet falen
  • Je vraagt je af hoe je overkomt op je team en op jouw leidinggevende, je wilt het graag zo goed mogelijk doen.
  • Je merkt dat je dingen voor je uitschuift omdat je bang bent het niet goed aan te pakken
  • Je vraagt je af hoe je je op moet stellen om mensen met je mee te krijgen
  • Je vindt het lastig om dingen uit handen te geven uit angst dat het fout gaat

Als beginnend leidinggevende loop je tegen veel vragen aan en dat kan je onzeker maken. Hoe kun je medewerkers het beste aansturen en aanspreken? Wat word er van je verwacht?

Wil jij stoppen met piekeren en steviger in je schoenen staan?  Hieronder volgen een paar tips.

  1. Onderzoek wat de oorzaak is dat je onzeker bent.  Heb je gebrek aan kennis?   Mis je informatie? Is het duidelijk wat jouw taken en bevoegdheden zijn?  Ben je bang niet capabel te zijn als je iets niet weet?  Heb je het gevoel meteen alles te moeten kunnen en weten?
  2. Welk punt springt er voor jou uit bij nummer 1?  Wat zou je vandaag kunnen doen zodat je richting een oplossing van dit probleem kunt gaan?
  3. Wanneer je het lastig vindt om mensen met je mee te krijgen, is het handig om, voordat je een bespreking ingaat,  helder te hebben wat jij aan het einde van de bespreking voor elkaar wilt hebben. Dus.. Wat wil jij aan het eind van de bespreking weten? Wat heb jij nodig om verder te kunnen? Welke afspraken wil je maken? 
  4. Durf je kwetsbaar op te stellen, het is volledig normaal dat je niet bekend bent met alle ins en outs als je net gestart bent. Gun jezelf de tijd te groeien, maak juist gebruik van de kennis van je team. Zij zullen je hierom waarderen, want het laat zien dat je het samen moet doen. 

Hoe zou het voor je zijn om te leren hoe je steviger in je schoenen kunt staan, te werken aan je manier van communiceren, waardoor je mensen met je meekrijgt, en met meer daadkracht en zelvertrouwen te kunnen functioneren?

Volg dan een ontwikkeltraject in mijn coachpraktijk waardoor je jezelf beter leert kennen en het heft in handen leert te nemen. 

Is dit iets voor jou?

Je bent welkom voor een kennismakingsgesprek. Klik hier voor meer info.